FASADI LKV - enemmän KOTI-uskottavuutta

Blogi

22.02.2018 - TEKOÄLY vs. TUNNEÄLY

 

Talouden piristymisen myötä myös asuntokauppa on vilkastunut selvästi vuodenvaihteesta lähtien. Yhteydenottoja on ollut enemmän kuin aikoihin ja kauppoja tehty ja tuloillaan. On aika herätellä henkiin tätä blogikirjoitteluakin, joka on ollut pitkään tauolla.

Alalle ja sen rajapintaan on syntynyt uusia toimijoita. Digitalisaatio ja tekoälyn hyödyntäminen luovat uusia mahdollisuuksia, joita kilvan pyritään hyödyntämään. Aika näyttää, miten uudet konseptit kestävät.

Itse uskon, että välittäjää valitessaan asiakkaat edelleen arvostavat eniten ammattitaitoa ja asiantuntemusta, joiden perustana on inhimillinen ote ja ihmisten kanssa toimeentuleminen. Kutsuttakoon sitä sitten vaikka tunneälyksi. Robotti on hyvä renki mutta huono isäntä. Vai antaisitko sinä tämän kaverin hoitaa yksin kenties arvokkaimman omaisuuseräsi kaupan?

 

 

18.05.2015 – MITÄ YHTEISTÄ ON ASUNTONÄYTÖILLÄ JA WC-PAPERILLA?

”Asuntomarkkinoilla uusi villitys - Jääkö asuntonäyttö historiaan?” otsikoi Kauppalehti eilen raflaavasti ja kertoo artikkelissaan asuntojen yhä yleistyvästä markkinoinnista videoesittelyjen avulla.

Mutta kuka ostaisi asunnon pelkän videon perusteella? Korkeintaan sijoittaja, jolle asunnon fiilis on sivuseikka sen tuottamiin euroihin nähden. Sen sijaan omaksi kodiksi tuleva asunto on päästävä kokemaan lähes kaikin aistein: vain paikan päällä voi nähdä, miten valo lankeaa eri aikoihin päivästä ja kuulla miten liikenteen äänet (tai vaihtoehtoisesti linnunlaulu) kantautuvat huoneistoon. On päästävä myös haistelemaan, onko asunnon tuoksu pelkästään miellyttävän neutraali. Ja kun se oma tuleva koti tulee vastaan, voi sen suorastaan tuntea ihollaan: karvat nousevat pystyyn innostuksesta!  Makuaisti lienee aisteista ainoa, joka näytöllä jää käyttämättä, ellei välittäjä tai myyjä ole järjestänyt katsojille pientä naposteltavaa. Varteenotettava ajatus sinänsä.

Niin, se yhteys vessapaperiin.  Synnyinkaupungissani Mäntässä sijaitsevien Serlachius-museoiden nettisivuilta löytyy tutkija Helena Hännisen oivallus: ”On suomalaisen ja mänttäläisen paperiteollisuuden onneksi, että pyyhkimistä ei voi digitalisoida.”


15.4.2015 - TV:STÄ TUNTEMATON

Tuntuu, että nykyään pitäisi olla varsinainen monitaituri pärjätäkseen välitysalan kireässä kilpailussa. Toiset leipoo, toiset kokkaa, jotkut kohkaa muuten vaan. Itse en väitä olevani kummoinenkaan kokki. Siitä todisteena omastakin mielestäni harvinaisen onnistuneella pääsiäislounaalla kuultu nuorimmaiseni lausahdus: ”En tiennytkään, että äiti osaa laittaa ruokaa”. Hyvin on poika silti selvinnyt 22-vuotiaaksi asti.

Mutta asuntosi osaan myydä.  En tule arviokäynnille kakku kainalossa, vaan vankka tietous alueen ajantasaisista hinnoista ja markkinanäkymistä takataskussa. Keskitytään olennaiseen ja tehdään se huolella alusta loppuun. Myös hinnalla, joka varmasti ilahduttaa sinua.

P.S. Kahvit voit toki keittää jos haluat – minä tarjoan skumpat sitten kun kaupat on sovittu!


24.2.2015 - NUORET, OLKAA ROHKEITA!

Fasadi LKV sai eilen (toki useiden muiden välitysliikkeiden joukossa) aivan hurmaavan persoonallisen avoimen työpaikkahakemuksen 18-vuotiaalta abiturienttipojalta. Jouduin valitettavasti vastaamaan siihen kieltävästi, sillä Fasadi LKV ei aio jatkossakaan kasvattaa henkilökuntansa määrää, vaan jatkaa yhden naisen tehokkaana toimistona, joka hoitaa luotettavasti ja yksilöllisesti kerrallaan sopivan ”kourallisen” toimeksiantoja.

Mutta se mikä teki tuosta hakemuksesta niin vastustamattoman viehättävän, oli sen aitous: nuori mies kertoili siinä harrastuksistaan ja kiinnostuksen kohteistaan ja halustaan toimia juuri välitystehtävissä niin uskottavasti, että jos minulla olisi ollut paikka tarjolla, olisin ensi töikseni tänä aamuna kutsunut hänet haastatteluun! En hetkeäkään epäile, etteikö tämä kaveri saisi töitä ensi kesäksi, jos ei välitysalalta niin jostain muualta, jossa ihmisten kanssa toimeen tuleminen on tärkeää.

Niinpä haluaisin kehottaa kaikkia muitakin nuoria: tämä aika yrittää kaikkensa lannistaakseen meistä jokaisen, mutta olkaa rohkeita ja uskokaa unelmiinne. Tehkää vähän enemmän kuin muut teiltä odottavat, ja ennen kaikkea enemmän kuin muut tekevät!


18.12.2014 - ELÄMÄSSÄ ETEENPÄIN: KOHTUULLISTA VUOTTA 2015!

Asuntokaupan vuosi 2014 on ollut surkeistakin surkein. Välittäjäkollega, joka muuta väittää, joko kaunistelee totuutta (kenen eduksi?) tai on ollut uskomaton hannuhanhi tässä yt-sumassa ja maailmanpolitiikan ja –talouden myllerryksessä. Bloggaamisen arvoisia ajatuksiakaan nämä kuluneet kuukaudet eivät ole minussa juuri herättäneet, siksi pitkä tauko kirjoittelussa.

Vain lievää kasvua kansantalouteen on eri tahoilta ennustettu vielä useammaksi tulevaksikin vuodeksi. Haluan kuitenkin uskoa, että pohjakosketus on nyt saavutettu. Patoutunutta asunnonvaihtotarvetta on runsaasti, eikä se ala purkautua kuin asenteen muutoksella, niin myyjä- kuin ostajapuolellakin. Avainsana on kohtuus. Myyjän on hyväksyttävä, että varsinkin vasta vähän aikaa omistettu asunto ei  enää tuota hurjaa myyntivoittoa, ei edes pääkaupunkiseudulla (alle kaksi vuotta omistetun tai omana asuntona käytetyn asunnon luovutustappiokin on muuten verotuksessa vähennyskelpoinen). Ja viisas ostaja jättää tekemättä sen pilkkahintaisen tarjouksen. Voi nimittäin käydä niin, että myyjä ei halua hänen kanssaan enää neuvotteluja jatkaa vaikka tarjousta myöhemmin korotettaisiinkin.

Kohtuulliset hintapyynnöt ja kohtuulliset tinkimiset johtavat aivan varmasti kauppoihin. Kuten eräs ostaja asian kauniisti esitti asiallisen tarjouksensa läpimenoa toivoen:  ”että pääsisimme kaikki elämässä eteenpäin”. Näin myös tapahtui.

Myös välittäjä voi kantaa kortensa kekoon kohtuullisella välityspalkkiolla. Kutsu minut juttelemaan asuntoasioista ja pyydä tarjous, voit yllättyä!

Ihanaa joulunaikaa kaikille lukijoilleni ja Kohtuullista Vuotta 2015!

-Minna


30.4.2014 - HARAKANPESÄ

Asuminen on ihmisen perustarve, eivätkä tuossa tarpeessa tapahtuvat muutokset vaihtele taloussuhdanteiden mukaan. Aivan turhan moni kärvistelee tänä päivänä liian pienessä, liian suuressa, väärässä paikassa sijaitsevassa tai jotenkin muuten itselleen sopimattomaksi käyneessä kodissa. Vain, koska epäilee, ettei nykyinen asunto kuitenkaan menisi kaupaksi, tai ettei sitä uutta ihannekotia löytyisi kohtuuhinnalla.

Väärin. Jokainen asunto löytää ostajan, kun sitä myydään oikein ja oikealla hinnalla. Myyntiajat ovat toki keskimäärin hieman pidentyneet, mutta sitä suuremmalla syyllä toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä ajoissa, ennen kuin ne seinät oikeasti ”kaatuvat päälle”.  Juuri nyt on se hetki: valo ja lämpö lisääntyvät päivä päivältä ja saavat pesänrakennusvietin heräämään meissä siivettömissäkin! Tilastollisesti kesäkuussa tehdään eniten asuntokauppoja .  Ota siis yhteyttä vaikka heti ja mietitään yhdessä, miten juuri sinun asunnonvaihtosi sujuisi kaikkein juohevimmin! Ettei kävisi kuten tässä Lauri Pohjanpään runossa:

 

"Piti harakka puhetta vierailleen:
'Tilapäinen ihan on pesä,
- älä putoa, varis! - tein kiireiseen...
mut annas, kun on kesä,

niin, vannon, kartano korskehin,
hyvät herrat, tässä löytään,
ei metsässä mointa, sen näättekin!
Hoi muori, pötyä pöytään!'

Mut ennenkuin harakka huomaskaan,
jo putos syksyn lehti,
ja kesken hurskaita aikeitaan
se itse kuolla ehti.

Älä hymyile! Tarina totta on!
Pian ohi on päivät kesän.
Moni aikoi ja aikoi kartanon -
sai valmiiksi harakanpesän!"

- Lauri Pohjanpää


21.2.2014 - ASUNTOESITTELYT VS. URHEILU

Esittelyaikoja joutuu aina silloin tällöin junailemaan erilaisten urheilutapahtumien mukaan. Milloin se on formulaa, milloin lätkää. Ensi sunnuntaina Sotshissa pelataan lätkäfinaali, ja jos Leijonat on kamppailussa mukana, on takuuvarmaa, että asuntonäytöillä on samaan aikaan hiljaista.

Niinpä ajoitin tulevan pyhän näytöt päättymään hyvissä ajoin ennen kello kahta. Kun puoliltapäivin on ulkoiltu ja kierrelty asuntoja, on sen jälkeen hyvä nollata ajatukset penkkiurheilemalla. Sitten voikin taas jatkaa haaveilua uudesta kodista ja ottaa vaikka se ensimmäinen konkreettinen askel soittamalla välittäjälle!

Tsemppiä tänään Ruotsia vastaan, Leijonat!


17.1.2014 – AJATUKSIA RAUTALANGASTA

Ihan aluksi selvennys: kuvassa EI ole Fasadi LKV:n uusi slogan!  Kun teet kaupat kauttamme, saat edelleenkin sen mistä on sovittu, rehellisesti ja luotettavasti. Ja tietenkin Onnea Uuteen Kotiin kaupan päälle!

Kuva on taiteilija Matti Rauhaniemen rautalanka-aforismista, jonka ilokseni sain tänään lunastaa omakseni. Kun Mattia ja hänen töitään esiteltiin syksyllä Strada-ohjelmassa, päässäni sanoi klik ja tiesin että jotain tuollaista haluaisin uuteen kotiini. Stailausohjelmista tutut tusinatekstitaulut tyyliin ”Home sweet home” eivät ole minun juttuni.

Matti Rauhaniemi on taiteilija, joka työskentelee kehitysvammaisten taide- ja tekstiilityöpajassa Luovillassa Helsingissä. Hän sananmukaisesti vääntää ajatuksia rautalangasta – ja ne ovat ihan hänen omiaan, tai hieman vanhoista tutuista sanonnoista muokattuja. Aiheina ovat usein onni, rohkeus, luonto ja eläimet, mutta teksti saattaa olla niinkin omaperäinen kuin: ”Et voi mennä rajan taa ilman passia” (olisiko tässä innoittajana ja ehkä pienen piikinkin kohteena ollut Matin ja Tepon vuosientakainen hitti Et voi tulla rajan taa?) tai ”Ei ole toista joka ui Englannin kanaalin yli”. Suosikkiajatukseni Matin töistä on kuitenkin ”Ole oma itsesi, ole monsteri, ole optimisti”. Ymmärrettävästi Luovilla halusi säästää tuon työn omissa kokoelmissaan ja Matin tulevia näyttelyjä varten.

Lisää Matista ja hänen töistään voit lukea täältä.


21.10.2013 - KIITOS, MUTTA EI KIITOS!

Yksi ilmiö tällä alalla ei lakkaa ihmetyttämästä minua: ostaja-asiakkaat, jotka katoavat kuin savuna ilmaan. He ovat onneksi pieni, mutta sitäkin silmiinpistävämpi joukko ihmisiä. Ymmärrän sen, jos satunnainen sunnuntainäytöllä kävijä haluaa esiintyä anonyymisti ja esittäytyä Virtasena tai Korhosena.  Hänhän on kenties vasta niin sanotusti ”kartoittamassa tarjontaa”, eikä halua, että yli-innokkaat välittäjät alkavat soitella perään (kaverit on näet varoitelleet, että sellaisia ne juuri ovat).

Mutta entäpä asiakas, joka on jo osoittanut jonkinasteista kiinnostusta asuntoa kohtaan ja antanut välittäjälle - ihan omasta vapaasta tahdostaan - yhteystietonsa. Sellaisessa tapauksessa on täysin epäloogista, ettei välittäjä parin päivän kuluttua saakaan soittoonsa tai tekstiviestiinsä minkäänlaista vastausta.

Asuntokauppa on kuitenkin hieman eri suuruus- ja tärkeysluokkaa oleva asia kuin lehtitilaus. Vaikka tuo kyseinen asunto ei enää kiinnostaisikaan, olisi pieni vaiva tiedusteltaessa kertoa se välittäjälle. Esimerkiksi otsikon sanoin: ”Kiitos, mutta tällä kertaa ei kiitos!” Siitä jäisi hyvä mieli molemmille. Ja kuka tietää, vaikka välittäjällä sattuisi piankin olemaan myynnissä juuri se nappiratkaisu. Herra Hiljaiselle sitä ei vain tulisi mieleenkään tarjota. Hänethän on varmaankin jo maa nielaissut.

 

12.10.2013 - RUMPUJEN PÄRINÄÄ

Välittäjänkin pitää asua jossain, ja aina välillä hänkin vaihtaa kotia.  Etsin itse uutta asuntoa muutama viikko sitten. Varsinainen asunnon löytyminen oli oppikirjaesimerkki siitä, miten se prosessi yleensäkin menee: kiertelyä, kaartelua, pohdiskelua, eri vaihtoehtojen puntarointia, kunnes astut sisään Sen Oikean ovesta ja kas: vaihtoehtoja ei enää ole! Nyt osaan taas samaistua asiakkaan asemaan ehkä himpun verran paremmin.  Kun se tietty palo syttyy näytölle tulijan silmiin, tiedän jo ennen kuin asiakas itse, että hän on tullut kotiin.

Tein päätöksen asunnon varaamisesta noin viidessä minuutissa, enkä ole katunut. Päinvastoin, odotan avainten luovutuspäivää kuin lapsi joulua. Muuttokaan ei hirvitä, sillä matkaa on noin sata metriä.

Jonna Tervomaa on pukenut loistavasti sanoiksi tämän syksyn tunnelmani kappaleessaan Minä toivon:

”Uusi ja uljas on aamu kun
parvekkeelta katselen
uudestisyntynyt maisema
sinne pian mä astelen”


29.9.2013 - STAILAUKSESTA

Tulisitko asuntoesittelyyn todennäköisemmin ylemmän vai alemman kuvan houkuttelemana:

 

 

En ole ennen käyttänyt stailauspalvelua myyntikohteissani, mutta tänään sen vaikutus testataan! Veikkaanpa, että uuden yhteistyökumppanini loihtima kaunis, raikas ja nuorekas sisustus vetää paikalle runsaasti kiinnostuneita tätä leppävaaralaista kerrostalokolmiota katsomaan.

Stailausta kritisoidaan usein siitä, että se vetää kävijöiden huomion epäolennaisuuksiin asunnon kunnon sijasta. Mutta sen tarkoitus ei suinkaan ole peittää virheitä ja puutteita, vaan luoda käsitys asunnon mittasuhteista ja antaa vinkkejä siihen, miten asunnon ihan oikeasti voisi sitten aikanaan itselleen kalustaa ja sisustaa. Omia jo olemassaolevia huonekaluja käyttäen ja osin uushankinnoilla maustaen.

Tervetuloa ihastumaan!


23.9.2013 - KOSKA ASUNNON MYYJÄN JA OSTAJAN VÄLIIN TARVITAAN JOTAIN PEHMEÄÄ...

Kun noin vuosi sitten pohdiskelin Fasadi LKV:lle slogania, tuli mieleeni myös otsikon sisältämä, minulle tyypillisesti monimielinen ajatus. Se olisikin varmaan päätynyt mainontaani, ellei olisi jo hieman toisessa muodossa erään tunnetun kotimaisen tekstiiliyrityksen käytössä.

Monesti asuntoansa myyntiin laittavat miettivät, mikä on välittäjän tuoma lisäarvo kaupankäynnille, kun sen oman kotinsa pystyisi aivan hyvin itsekin myymään. Mutta sen lisäksi, että välittäjän huoleksi voi jättää  kaikki myyntiin liittyvät toimenpiteet  (eikä sekään lista ole aivan lyhyt, ks. välilehti Palvelu ja hinnat), välittäjä toimii myös suodattimena, puskurina, iskunvaimentimena myyjän ja ostajan välissä viimeistään siinä vaiheessa kun sitä viimeistä vääntöä hinnasta käydään. Silloin tunteet ovat joskus pinnassa. Eritoten nykyisessä markkinatilanteessa, kun osapuolten näkemyserot siitä asunnon ”oikeasta” hinnasta voivat olla hyvinkin suuret, tuon roolin merkitys korostuu.

Välittäjä ei ota asunnon arvosteluja ja muita kommentteja henkilökohtaisesti, vaan hymyssä suin ja aina yhtä valmiina palvelemaan!


25.8.2013 - AA-KERHOSSA

Viime viikko päättyi mitä mukavimpaan puhelinsoittoon. Luottotietoinformaatiota tarjoavasta yrityksestä kerrottiin, että Fasadi LKV:n tunnusluvut oikeuttavat sitä käyttämään hyvää luottokelpoisuutta osoittavaa AA-logoa. Kyseinen logo löytyy nyt etusivun alalaidasta. Tähän ja korkeimpaan AAA-luokkaan yhteensä kuuluu vain noin 13 % suomalaisista yrityksistä!

Kouluvuosien ”kympin tyttönä” ensimmäinen kysymykseni  soittajalle oli tietysti, että mitä vielä puuttuu pääsystä parhaaseen AAA-luokitukseen.  No, tärkeimpiä lisäkriteerejä ovat toiminnan kesto ja volyymi. Eli kunhan tilikausia ja liikevaihtoa on takana riittävästi – ehkä jo ensi vuoden alussa – saattaa kaksi oranssia A:ta hyvinkin muuttua kolmeksi punaiseksi A:ksi.

Joka tapauksessa lupaan kaikille asiakkailleni ja yhteistyökumppaneilleni olla jatkossakin luoton ja luottamuksen arvoinen, aasta ööhön.


29.06.2013 - VÄLITÄN. VÄLITTÖMÄSTI.

Otsikkoon sisältyy kaksimerkityksisyys, jonka itsekin tajusin vasta sanoja pyöritellessäni. Välittömyyshän on ominaisuus, jonka synonyymejä voisivat olla mutkattomuus, suoruus, konstailemattomuus, helposti lähestyttävyys. Kaikkea tuota haluan asiakkaitani kohtaan olla. Mutta sana välittömästi on myös tapaa ilmaiseva adverbi, joka tarkoittaa suunnilleen samaa kuin ”heti, nyt, piti olla jo!”

Työasioissa inhoan hitautta. Haluan tarttua toimeen heti ja tehdä asioita mieluummin proaktiivisesti alta pois kuin viime hetken paniikissa. Siksi vastaan meileihin heti ne luettuani (kahden tunnin sisällä saapumisesta), ja teen sovitut toimenpiteet samalta istumalta. Eräs asiakkaani esitti huhtikuussa toiveen uudesta asunnosta aivan tietyssä uudehkossa taloyhtiössä. Nyt tuo toive on toteutumassa, ja vieläpä parhaalla mahdollisella tavalla. En jäänyt silloinkaan odottelemaan, vaan heitin verkot heti veteen, ja se tuotti tulosta!

Olen tavoitettavissa nytkin läpi kesän. Ollaan yhteyksissä!


30.5.2013 - OPPIA IKÄ KAIKKI

Tänään on vaihteeksi istuttu koulutuksessa koko päivä. Kiinteistönvälittäjän ajantasapäivässä saimme alan huippuasiantuntijoilta rautaisannoksen tietoa asuntokaupan turvan parantamisesta kiinteistön kaupassa, varainsiirtoverolain erityiskysymyksistä, syksyllä starttaavasta sähköisestä kiinteistönkaupasta, energiatodistuslain muutoksesta, ja lopuksi vielä erittäin mielenkiintoista tieteellistä tutkimustietoa ylihinnoittelun merkityksestä asuntokaupassa.

Muttamutta: miksi meitä istui salissa vain kourallinen? Ymmärrän toki, että isot ketjut järjestävät itse omat koulutuksensa, mutta miten muut pienempien välitysliikkeiden edustajat ylläpitävät ammattitaitoaan? Päivän anti oli ainakin omasta mielestäni vähintäänkin hintansa väärti, ja taas tuli lisää varmuutta kohdata asiakkaita kiperine kysymyksineen. Tietenkin oli myös mukava tavata tuttuja ja ennestään tuntemattomiakin kollegoita eri puolilta Suomea!

Suosittelen muuten kaikille, mutta varsinkin omakotiasujille, tutustumista hometalkoot.fi -sivustoon.


29.4.2013 - YKSIN KOTONA YKKÖNEN

Bloggaaminen tuntuu olevan nykypäivän yrittäjälle lähes velvollisuus. Päätinpä minäkin sitten ryhtyä kirjaamaan kiinteistönvälityksen, yrittämisen ja mikseipä välillä kenties muidenkin elämän osa-alueiden tiimoilta heränneitä ajatuksiani näille sivuille.

Luin juuri toimittaja Tiina Torpan hiljattain ilmestyneen mainion kirjan "Yksin työskentelevän opas" (Talentum media Oy 2013). Kappaleessa, jossa pohdiskellaan, ryhtyäkö työskentelemään yksin, on listattu etuja, joita itsenäisellä ammatinharjoittamisella on palkkatyöhön nähden. Yksi näistä on se, että yksin työskentelevän päiviin sisältyy vähemmän palavereja ja byrokratiaa.

Musiikkialan ammattilainen, jota kirjaan on haastateltu, kertoo: "Minulla on kaveri, joka on psykiatri. Pyysin, että hän kirjoittaisi minulle todistuksen, ettei minun tarvitse istua palavereissa. Että minulla on sellainen henkinen ja fyysinen este, etten vain pysty. Jos minun pitää istua yli 20 minuuttia, niin piirtelen ja sotken papereita koko ajan. Sitten alan hölisemään. En kestä sitä, että edetään niin hitaasti. Sitten kun minä alan paasaamaan, hitaammat eivät taas pysy kärryillä.

Psykiatriystäväni sanoi, ettei hän voi sellaista paperia kirjoittaa. Hän sanoi, että se on terveyttä eikä sairautta".

Niinpä. Itseni kesken en turhia viikkopalavereita järjestä, ja kehityskeskustelutkin hoituvat nykyään koiran kanssa täydessä yhteisymmärryksessä.

Hauskaa wappua kaikille!

Soita ja kysy lisää 044 994 3600